Trimning och pälsvård

Man trimmar strävhåriga hundar. De har en päls som består av 2 typer av hår. Dels en mjuk underull som bara skall nå en viss längd. Den skall hålla hunden varm. Sedan har de ett strävare blankare övre hårlagret (täckhår) som är smuts och vattenavvisande. Täckhåret kan man trimma flera gånger per år (rullande päls, utställningshundar) eller så trimmar man när pälsen kommer i fällning 1-2 ggr/år och då rycker man bort allt.

Med trimning innebär det att man drar ut den gamla pälsen med rötterna. Dvs hela hårstrået skall bort. Man sätter då igång processen med tillväxt av ny päls.

Om man klipper av det sträva håret så tappar pälsen sin strävhet och färg. Detta beror på att det bara är toppen på hårstråt som är strävt. Den nedre delen är mjuk och mycket ljusare. När man trimmar så kommer det upp ett nytt hårstrå med sträv topp.

Om man trimmar hunden när den är i fällning så brukar det inte kännas så mycket. Dessutom klipper man hunden på de känsligaste områdena runt vulva, pung, snopp och runt analöppning.

Vissa strävhåriga hundar har inte en rastypisk päls. Den är för mjuk och sitter hårt. Dessa hundar bör man klippa då det gör mycket ont att dra bort den gamla pälsen. Givetvis gäller det ”sällskapshunden” som inte ställs ut då man inte kan klippa en utställningshund som måste ha sin sträva rastypiska päls.

En strävhårs päls är lättskött om man kammar och trimmar den regelbundet. Om man rycker den varje gång den kommer i fällning så hårar hunden inte mycket emellan trimningarna.

Om man trimmar med 8-12 veckors intervall kan man få en rullande päls. Då sätter trimningen igång tillväxten av ny sträv päls. Så varje gång man trimmar har man ett kort fint lager av sträv päls som finns under den gamla. Om man trimmar för sällan så kommer den processen inte igång och då finns det ingen ny sträv päls under när man trimmar och har hunden en dålig underull ser den naken ut när den är nytrimmad.

För att hålla en rullande päls så borstar du först igenom din hund noggrant, då får du också bort ev lösa hårstrån. Kamma sedan pälsen så att den ställer sig uppåt, titta sedan på sidan av det du kammat uppåt och dra bort dom längsta stråna. En rullande päls har två lager täckhår så du bör kunna se det längre håret du ska rycka bort.

Man kan också underhålla pälsen mellan trimningarna genom att kamma ur lång underull med en underullskam, men var försiktig så du inte tar bort för mycket då både Petit och Grand ska ha ett lager täckande underull. Då får man bort den halvlånga underullen som gärna växer sig lång och stjäl näring från den sträva pälsen. Håller man efter den så blir det också mindre att trimma varje gång. Mellan trimningarna så bör du borsta eller kamma din Grand ca 1 gång/vecka. Tänk på att vara extra noggrann i armhålor, skägg och benhår där det kan tova sig lätt.

En Grand med korrekt päls kan du alltid bada nära inpå utställning. Ja pälsen kan kännas något mjukare men den förlorar inte sin strävhet. Men har hunden t.ex. mjuka benhår ska du vara försiktig då nybadade mjuka benhår känns ändå mjukare efter bad.

En hundtrimmares tips!!

Lämnar du in din hund för trimning hos en proffesionell trimmare så finns det några områden på hunden som ofta glöms bort tex mellan tårna, där bildas det ofta små tovor som påminner om filtmateral, klipp bort det. Tovor under och mellan tassarna är en grorund för bakterier som kan ge svampinfektioner och hunden kan känna obehag.

Många Grand har hår som växer i hörselgången, där måste du vara noga att hålla rent och snyggt. Ta hjälp av en peang (en sorts tång) för att försiktigt dra några hårstrån åt gången tills du lätt kan se ner i hörselgången att det ser friskt ut. Håller du inte rent från hår och smuts så kan du räkna med dyra veterinär besök pga klåda och svampinfektioner, det kan till och med gå så illa att du måste söva hunden för att göra rent pga att det smärtar så illa i det känsliga örat.

Armhålor, ljumskar och skägg är områden som ofta bildar tovor och som man missar vid urkammning. Det är också områden med ganska tunn hud, så ta för vana att alltid vara extra noga just där för att inte skapa obehag för hunden eller för dig.

Pälsar är alltid lättare att hålla snygga och hela om hunden är välskött och ren. En välskött päls håller dessutom sin funktion bättre än den som är mindre välskött. Gör du det till en vana att alltid borsta och känna igenom din hund så har du större chans att upptäcka om hunden blir sjuk har hudbesvär, parasiter, fästingar sår eller har ont någon stans. Ställer du ut din hund så tjänar du på att hunden är van vid hantering.

Lycka till!

  • Otrimmad tass och framben

  • Trimmad tass och framben

  • Man drar bort håret i hörselgången med peang

  • Peang

  • Utställningstrimmad Irländsk Varghund

    Åkerös Flitiga Lisa

  • Utställningstrimmad Petit Basset Griffon Vendéen

    Rocktrollens Lille Dukat