Trimning och pälsvård

Man trimmar strävhåriga hundar. De har en päls som består av 2 typer av hår. Dels en mjuk underull som bara skall nå en viss längd. Den skall hålla hunden varm. Sedan har de ett strävare blankare övre hårlagret (täckhår) som är smuts och vattenavvisande. Täckhåret kan man trimma flera gånger per år (rullande päls, utställningshundar) eller så trimmar man när pälsen kommer i fällning 1-2 ggr/år och då rycker man bort allt.

Med trimning innebär det att man drar ut den gamla pälsen med rötterna. Dvs hela hårstrået skall bort. Man sätter då igång processen med tillväxt av ny päls.

Om man klipper av det sträva håret tappar pälsen sin strävhet och färg.

Däremot så klipper man hunden på de känsligaste områdena runt vulva, pung, snopp och runt analöppning.

Vissa strävhåriga hundar har inte en rastypisk päls. Den är för mjuk och sitter hårt. Dessa hundar bör man klippa då det gör mycket ont att rycka bort pälsen. 

En strävhårspäls är lättskött om man kardar, kammar och trimmar den regelbundet. Trimmar man med 8-12 veckors intervall kan man få en rullande päls, då sätter trimningen igång tillväxten av ny sträv päls så att man alltid har ett kort fint lager av ny sträv päls som finns under den gamla. Om man trimmar för sällan så kommer den processen inte igång och då finns det ingen ny sträv päls under den gamla och har hunden dessutom tunt med underull kommer den att se naken ut när den är nytrimmad.

För att hålla en rullande päls så kardar och kammar du först igenom din hund noggrant. Kamma sedan pälsen som du ska trimma mothårs, så att den ställer sig uppåt, titta sedan från sidan av det du kammat uppåt och dra bort dom längsta stråna i pälsens växtriktning. En rullande päls har två lager täckhår vid trimning så du bör kunna se det längre håret du ska rycka bort.

Vissa hundar har inte anlag för en rullande päls. En sån hund har helt enkelt endast ett lager med täckhår. Den pälsen rycker du när den är i fällning/mogen och sen får du vänta på att ett nytt lager med täckhår växer ut. En päls med endast ett lager täckhår kräver mer och nogrannare planering om den sitter på en hund som ska ställas ut, eftersom du inte kan komma med en helt nertrimmad hund till utställningsringen. 

Mellan trimningarna så bör du karda och kamma din Grand ca 1 gång/vecka. Tänk på att vara extra noggrann i armhålor, mustascher/skägg och benhår. Man kan också underhålla pälsen mellan trimningarna med en underullskam för att få bort den underullen som gärna växer sig lång och stjäl näring från den sträva pälsen (men var försiktig så du inte tar bort för mycket då Granden ska ha ett lager täckande underull). Håller man efter skötseln så blir det också mindre att trimma varje gång. 

En Grand med korrekt päls kan du alltid bada nära inpå utställning. Ja, pälsen kan kännas något mjukare men den förlorar inte sin strävhet. Men har hunden t.ex. mjuka benhår ska du vara försiktig då nybadade och redan mjuka benhår känns ändå mjukare efter bad.

Det finns några områden på hunden som ofta glöms bort t.ex. mellan tårna, där bildas det ofta små tovor som påminner om filtmateral, klipp bort det. Tovor under och mellan trampdynorna är en grogrund för bakterier som kan ge svampinfektioner och hunden kan känna obehag.

Grand har också hår som växer i hörselgången, där måste du vara noga att hålla rent och snyggt. Ta hjälp av en peang och öronpuder för att försiktigt dra några hårstrån åt gången tills du lätt kan se ner i hörselgången att det ser friskt ut. Håller du inte rent från hår och smuts så kan du räkna med dyra veterinär besök på grund av klåda och svampinfektioner, det kan till och med gå så illa att du måste söva hunden för att göra rent pga att det smärtar så illa i det känsliga örat.

Pälsar är alltid lättare att hålla snygga och hela om hunden är välskött och ren. En välskött päls håller dessutom sin funktion bättre än den som är mindre välskött. Gör du det till en vana att alltid karda, kamma och känna igenom din hund så har du större chans att upptäcka om hunden har hudbesvär, parasiter, fästingar, sår eller har ont någon stans. Ställer du dessutom ut din hund så tjänar du på att hunden är van vid hantering.

Lycka till!

Otrimmad tass och framben

Trimmad tass och framben

Man drar bort håret i hörselgången med peang

Peang

Dela den här sidan