Rasstandard Grand Basset Griffon Vendéen - klicka på länken

https://www.skk.se/globalassets/dokument/rasstandarder/standard-grand-basset-griffon-vendeen-fci33.pdf

 

Historik

Grand basset griffon vendéen härstammar som alla bassetraser från en större hund, i detta fall grand griffon. De första urvalen gjordes i slutet på 1800-talet då man försökte få fram individer med raka ben. Fransmannen Paul Dezamy anses vara den som fastställt typen. I dag kan rasen användas för jakt på det flesta pälsvillebråd, allt från hare, räv till rådjur och hjort.

Användningsområde

Rasen är perfekt lämpad för jakt på begränsade områden. Den är uthållig, modig och något envis. Rasen bör fostras med fast hand redan i unga år. Den är lättlärd och inte långsint. Rasen passar inte som enbart sällskapshund.

Hälsa

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har stor jaktlust och ett bra skall. Den är modig. Den har en passande pälskvalité som skyddar mot skador vid jakt i snårig terräng. Rasen är något envis och självständig men klok och dresserbar.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 40–44 cm och tikar 39–43 cm. Pälsen är sträv, inte alltför lång eller åtliggande. Färgen är fawn eller viltfärgad, vit och svart, vit och fawn, vit med viltfärgade fläckar, trefärgad, svart med tanteckning.

Pälsvård

Pälsen behöver kammas igenom med jämna mellanrum samt trimmas ordentligt ca 2-3 gånger per år.

Dela den här sidan