Utställning

Foto: Per Unden 
Tvååker 2022
Foto: Per Unden Tvååker 2022

I avelsarbetet så ingår även utställning!

Utställning är en avelsutvärdering av den exteriöra delen på hunden. Anatomiskt så måste hunden vara byggd på ett sådant korrekt sätt att den faktiskt klarar ett liv som jakthund. Sen är det självklart lite extra roligt att ha en vacker hund.

En mycket viktig del i Grandens exteriör är dess storlek. Storleken är beskriven i standarden på ett sätt som gör den lämplig att jaga visst vilt. Eftersom den är en uthållig jakthundsras så kan den om den blir för stor driva viltet för fort vilket i sin tur stressar det. Storlek som avviker från standarden är diskvalifiserande.

Viktiga mått:

Tik: 39-43cm med en tolerans på 1cm neråt eller uppåt i storlek

Hane: 40-44cm med en tolerenas på 1cm neråt eller uppåt i storlek

Den toleransen bör endast användas till hundar som har så många exteriöra fördelar att den ursäktas sitt storleksfel. Samt att speciellt Grand av dom mindre måtten går in på storlek som även Petit Basset Griffon Vendéen har, vilket gör att det är av yttersta vikt att hunden har Grand detaljer som skiljer den åt från sin kusin. Exteriöra rasdetaljer ska vara så tydliga att du aldrig behöver fundera på vilken hundras du tittar på.

Utställningsbiten pågår året runt med inofficiella, nationella, nordic, internationella och specialklubbsutställningar. För att ens kunna samla CERT eller bli svensk utställnings champion så har rasen krav på arbetsmerit. Jakt och exteriör går hand i hand med varandra.

Dela den här sidan